Втора партньорска среща във Варна

На 14.11.2012 г. се проведе втората партньорска среща по проект „MOBISEC – мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“, на която домакин бе българския партньор в консорциума - Черноморска Регионална Агенция за Управление на Енергията.

Официалното начало бе дадено в зала „Европа“ в Община Варна, където партньорите от Мурсия (Испания) и Олдъм (Англия) бяха посрещнати и приветствани от зам. кмета арх. Николов и общинския съветник Добромир Джиков, член на постоянните комисии към общинския съвет ”Европейски въпроси и международно сътрудничество” и “Собственост и стопанство”. Двамата представители на местната власт подчертаха значимостта на проекта за превръщането на града в европейски такъв с модерна и удобна транспортна инфраструтура. След тях директора на Дирекция европейски и местни оперативни програми – д-р Петър Радушев представи дейностите и целите, залегнали в Проекта за интегриран градски транспорт във Варна.

Координаторът на проект MOBISEC представи проекта, и някои от неговите дейности. Особено впечатляваща бе инициативзта на испанския партньор за разработване на приложение за смартфони, което може да измерва и отчита изминатия велосипеден маршрут и неговата дължина. Приложението ще бъде разработено от Университета на Мурсия и ще предоставя данни в реално време чрез интернет. Данните от своя страна ще се събират в транспортния отдел на общината, където ще бъдат анализирани и на чиято база ще бъдат вземани решения за оптимизиране на велосипедната мрежа в града.

След официалната част партньорите посетиха детска градина „Делфинче“, където децата от IV група демонстрираха практическо обучение по безопасност на движението. Лошото време не позволи на децата да покажат в цялост своята подготовка върху специалния полигон за симулация на улично движение, с който е оборудвана детската градина. Въпреки това гостите бяха приятно изненадани и много впечатлени заинтересоваността на екипа на детската градина към проблемите на устойчивото придвижване, както и от иновативните обучителни методи, с които се работи. Екипа на детската градина, ръководен от Красимира Михайлова е амбициран да продължи да работи по темата за устойчв транспорт, енергийна ефективност и опазване на околната среда. В хода на разговорите с гостите се оформиха идеи и за следващи съвместни проекти.

След обяд работната среща на консорциума продължи в офиса на Черноморската Регионална Агенция за Управление на Енергията с обсъждане на оперативните дейности.

Събития

 • Велофест 2012

  Велофест 2012
  Двудневен празник за всички които обичат велосипедите и природата
  26.10.2015
 • Велофест 2013

  Велофест 2013
  Празник за всички, които обичат велосипедите...
  25.04.2013

Европейска комисия

"Този проект се изпълнява с финансовата подкрепа на Главна дирекция "Мобилност и транспорт" към ЕК